Guide till att få fram portföljerna

  • Trendande värde (value composite)
  • Trendande kvalite
  • Trendande utdelning
  • Sammansatt momentum
  • Trendande tillväxt
  • Magic formula
  • Deep value

Jag har läst otroligt mycket litteratur, bloggar och webbsidor om detta. Börslabbet , Snålänningen och aktiewiki.se som är mycket bra sidor. 

Det krävs att du har Börsdata med pre-abonemang och microsoft excel. Jag använder Microsoft för jag kan det bättre än google kalkylblad. Du bör kunna använda Börsdata hjälpligt så du vet vart du hittar hur man lägger till nyckeltal och sparar dessa. Nu kör vi....

Sammansatt momentum +EV/EBIT (Deep value)

Sammansatt momentum är att att man köper de aktier som har utvecklats bäst under en viss tidsperiod. Oftast används 3 månader, 6 månader och ett år. Detta tillsammans med nyckeltalet EV/EBIT. Detta filtrerar fram undervärderade/lågt värderade bolag som har en stark kursutveckling.

 


Trendande tillväxt

  1. Använd nyckeltal vinsttillväxt 1 och 3 år, P/E min 0, omsättningsatillväxt 1 och 3 år samt 3-, 6,- och 12 månaders kursutveckling
  2. Ta bort finans/fastighet, välj svenska aktier
  3. Nu ska du i Börsdata få ned det till cirka 40 bolag. Detta gör du genom att sätta min-värde på omsättnings,- och vinsttillväxt. Just nu har jag satt 17 på min-värde på alla 4. Blir cirka 40 nu men du får testa dig fram.
  4. Exportera till excel. Sedan så gör du ett medelvärde av kursutvecklingen (sammansatt momentum)
  5. Köp de 5 eller 10 bolagen med bäst momentum

Här kan du också själv mixtra lite med om du vill använda P/E eller F-score


Trendande kvalite

I denna strategi använder man ROE som visar hur bra företaget är på att driva sin lönsamhet framåt. Detta nyckeltal tillsammans med ROA, ROIC samt fritt kassaflöde/ eget kapital (FCFROE). Detta går att kombinera med prismomentum.


Trendande utdelning

Trendande utdelning och framförallt utdelningsstrategier har under de senaste åren varit populära då bolag som delar ut pengar oftast gör vinst och har ett gott kassaflöde. Man får se upp för bolag som delar ut pengar som inte har ett bra kassaflöde, som har extremt hög direktavkastning. MMarcus Hernhag jobbar mycket med utdelningsbolag och pratar ofta om att bolag som årligen höjer utdelningen och är stabila är en bra investering på lång sikt.

Trendande utdelning så tar man de bolag som har den högsta direktavkastningen detta kan kombineras med prismomentum under en viss tid som exempelvis 3, eller 6 månader för att välja de bolag som marknaden gillar.


Trendande värde (value composite)

What wors on Wallstreet skriven av James O’Shaughnessy’s beskriver det som en av de bästa kvantitativa strategierna för att hitta lågt värderade värdebolag. Nyckeltal som används är P/E, P/B, P/FCF (price/free cashflow) samt shareholders yeld (direktavkastning+ återköp av aktier). Det sistnämnda kan ju vara lite knepigt att få fram som så direktavkastning duger bra.  


Magic formula

  • Svenska aktier med ett börsvärde över 500 miljoner (kombinera Magic formula med att lägga till börsvärde som nyckeltal)
  • Köp de två aktierna som är högst upp på listan första måndagen i varje månad
  • Köpa för ungefär samma summa i varje bolag
  • Köpa två aktier/månad i 9 månader. Sedan byta ut de två äldsta mot två nya. Kommer samma aktie upp som du redan har så behåll
  • Finans/investmentbolag undantas

I USA har man ett annat skattesystem så Greenblatt sålde aktierna efter ett år av skattemässiga orsaker. Det behöver inte vi i Sverige göra men jag har ett Excel-ark med aktierna och när jag köte dessa. Då vet jag när jag ska sälja. Avanza har ju också så man kan gå in under transaktioner och se när aktien köptes. Jag har ett ISAK för enbart Magic formula.


Hur gör man?

Snållänningen har en bra guide som jag länkar till. Även Börslabbet har tjänster som gör att man kan få färdiga listor. Det sistnämnda är bra då man slipper göra fel för det är mycket som skall göras.

  • Du behöver excel
  • Du behöver en tjänst som börsdata så du kan exportera dina nyckeltal
  • Det tar lite tid

 

Fungerar detta på stockholmsbörsen?

Börslabbet har på sin hemsida presenterat en rad olika formar av backtestning. Detta visar att kvantitativa strategier med råge överträffar jämförelseindex. Vill du läsa mer om Börslabbets backtesting så klicka här.

Problem/utmaningar

  • Köra du alla fem portföljerna så kommer du gå garanterat få samma bolag i flera strategier. Jag har gjort så att Om ett bolag kommer upp i flera listor så bestämmer jag mig för att ha bolaget på max två listor för diversifieringen. Jag plockar då bolaget efter.
  • Detta tar ju lite tid att fixa listor mm så jag har färdiga mallar. Börslabbet har en betaltjänst som plockar fram svenska och nordiska listor om man vill det.
  • Ombalansering varje kvartal, trendande direktavkastning varje halvår eller helår för att hålla nere courtagekostnaderna

Lycka till

 

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Skapa din egen webbplats med Webador